Základní škola
a Mateřská škola
Rudník

Rudník 407, 543 72, Rudník
Tel.: 499 440 121, 725 020 704
ŠDŠKŠJ

Den Země 2019

Den Země 2019

V tomto školním roce se nám Den Země změnil na měsíc Země a vůbec by nevadilo, kdyby se změnil na rok Země, rok za rokem. O naši modrou planetu je nutno v poslední době obzvláště pečovat!
S žáky naší školy již několik sezon pečujeme ve spolupráci s KRNAPem o orchidejové louky v lokalitě Bolkov, kde jsme si letos 2. dubna užili krásného jarního počasí. Kdo by chtěl vidět kvetoucí běloprstky a jiné vzácné zástupce krkonošské květeny, nechť vyrazí na bolkovské louky v polovině května.
Třídění odpadu a odevzdávání surovin jako je hliník, vysloužilé elektrospotřebiče a baterie je na naší škole již tradicí a samozřejmostí. Letos se učíme hodně o kompostování a budujeme naši užitkovou školní zahradu a začínáme s chovem žížal ve vermikompostéru tak, aby v našich odpadkových koších již nemuselo končit téměř nic.
Je důležité starat se o naši planetu i o místo, kde žijeme, proto byla tématem letošního projektového dne také MYSLIVOST- jako kulturní dědictví ČR. Člověk dnes změnil krajinu v kulturní téměř všude, je tedy třeba vědět, jak přírodu chránit, kde zasahovat a jak nechat vládnout přírodu samotnou.
Dobrá práce si zaslouží odměnu, proto jsme ve čtvrtek 25. dubna vyrazili na motýly. V pražské botanické zahradě ve sklenících „Fata morgana“ jsme pozorovali největší tropické motýly světa, kteří poletovali mezi rozkvetlými tropickými rostlinami a líhli se nám před očima. Nádhera! Pro děti velmi nevšední zážitek. Ve venkovních expozicích nás pak čekala nádherně rozkvetlá japonská zahrada s voňavými azalkami a sakurami. Paprsky slunce probleskovaly mezi pučícími japonskými javory a hra světel a stínů byla úchvatná! Odpoledne jsme pak strávili dlouhou procházkou v pražské zoologické zahradě a pozorovali živočichy známé i neznámé – mravenečníky, tomistomy, tapíry a kasuáry, byli fascinující. Teplota stoupala k třicítce, takže naše putování bylo jako v tropickém pralese, na savaně i v horké poušti. Všechny vjemy jsme vnímali všemi smysly a náš zážitek byl maximální.
Budeme-li o naši modrou planetu moudře pečovat, přestaneme-li nadměrně sekat louky a trávníky, budeme vysazovat listnaté stromy, zachycovat vodu v krajině a vážit si toho, co je nám na blízku, bude nám všem moc dobře!
Mgr. Veronika Pichlová

© 2019 Rudník - všechna práva vyhrazena | Webdesign: WP4you.cz |