Základní škola
a Mateřská škola
Rudník

Rudník 407, 543 72, Rudník
Tel.: 499 440 121, 725 020 704
ŠDŠKŠJ

Výlet na rodinnou farmu Šedivých 5. třída

Výlet na rodinnou farmu Šedivých 5. třída

Dne 20. 6. 2017 jsme se vydali na místní farmu rodiny Šedivých. Vyšli jsme kolem půl 10 od základní školy a po svých pokračovali polní cestou okolo Křížku. Do cíle jsme dorazili asi za 30 minut a naše první zastávka byla v místním vepříně. Někteří žáci viděli poprvé na živo prasata, slepice a králíky. Zejména nedávno narození malí králíčci vzbuzovali u dětí velký zájem. Pokračovalo se přes volné ustájení krav, s velmi přínosným výkladem ze života farmy vedeném paní Soňou Šedivou. Následovala prohlídka dojírny a stájí s českými strakami a telátky. Zejména telátka se dětem velmi líbila, neboť se nechala pohladit a byla velmi roztomilá.

Po svačině a zmrzlině, kterou nám rodina Šedivých velkoryse nabídla jsme se šli podívat na ovce a kozy. Shodou náhod jsme byli přítomni porodu jedné z koz. Děti byly velmi ohleduplné a měly spoustu zajímavých otázek. Většina z nich byla přítomna této situaci poprvé v životě. Malá kozička dostala jméno Květa. Plni zážitků a emocí jsme se vraceli kolem ohrad plných krav zpět do školy. Žáci si po prohlídce farmy uvědomili kolik práce a úsilí stojí za jedním litrem mléka, které se prodává v supermarketech, že mléko je opravdu z krávy a salám pochází z prasete.

Po celou dobu se žáci chovali k hospodářským zvířatům velmi pozitivně a ohleduplně. Celý výlet se velmi vydařil i díky ochotě rodiny Šedivých a Soni Šedivé, která nás po celou cestu doprovázela.

Věra Rynešová

© 2019 Rudník - všechna práva vyhrazena | Webdesign: WP4you.cz |