Základní škola
a Mateřská škola
Rudník

Rudník 407, 543 72, Rudník
Tel.: 499 440 121, 725 020 704
ŠDŠKŠJ

Kutná Hora – město stříbra

Kutná Hora – město stříbra

Ve středu 24. května se žáci 2. stupně vypravili i se svými třídními učiteli do kouzelného historického města Kutné Hory. Čekala je procházka malebnými uličkami se zastávkou u významných památek, ke kterým si paní „průvodkyně“, tedy já, připravila vždy krátké povídání a nějaké ty zajímavosti z historie. Děti tak mohly obdivovat dominantu města chrám sv. Barbory, dále pak Jezuitskou kolej, Kamennou kašnu, Morový sloup, Kamenný dům, kostel sv. Jakuba a další krásné památky.
Součástí výletu byl také vstup do známé Kostnice, která se prý řadí mezi 7 nejděsivějších míst světa. Její vnitřní výzdoba je vskutku unikátní – vždyť kde jinde najdete kosti ze 40 tisíc mrtvých poskládaných do pyramid, lustrů či do tvaru rodu Schwarzenbergů? Čekala nás také prohlídka Vlašského dvora – bývalé a svého času jediné mincovny v Čechách a sídla krále Václava IV., kde se děti dozvěděly něco o tom, jak se stříbro zpracovávalo a jak se zde razili pražské groše. Poslední zastávkou byl Hrádek, kde se nachází České muzeum stříbra. Tady jsme zase zjistili, jak se vlastně stříbro těžilo a jaká to byla těžká a špatně placená práce. Dostali jsme na sebe i perkytle a helmy a podívali jsme se do starého stříbrného dolu Osel. Děti si tak vyzkoušely na vlastní kůži, v jakých podmínkách tu dříve horníci pracovali a jak vypadal jejich každodenní život.
Kutná Hora byla tehdy právem jedním z nejvýznamnějších evropských měst. A díky krásným památkám a historické atmosféře stojí za návštěvu i dnes.
A na závěr ještě jeden tip na výlet – 24. – 25. června se zde koná každoroční „Kutnohorské stříbření“, tradiční historická slavnost plná dobových kostýmů a úžasné atmosféry, čekají vás tu ukázky řemesel, jarmark, dobové souboje a příjezd krále Václava IV. se svojí družinou. Ponořit se na chvíli do historie o 600 let zpátky nadchne jistě malé i velké.

Mgr. Lucie Švábová

© 2019 Rudník - všechna práva vyhrazena | Webdesign: WP4you.cz |